Dacă ești în situația de a obține un credit garantat cu o ipotecă - fie că este pentru achiziția unei locuințe, fie că este destinat acoperirii unor nevoi personale – trebuie să ai cunoștința de cele trei prevederi importante ale Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 52/2016 care te privesc direct.
- Ai dreptul să rambursezi oricând și orice sumă, anticipat, din creditul contractat, fără nici un cost în plus. Astfel, în cazul în care dispui de o suma oarecare și vrei să scazi din datoria către bancă, poți să achiți anticipat, fără costuri suplimentare, și să optezi pentru varianta în care vrei să continui rambursarea conform scadențarului: cu o rată mai mică, păstrând perioada de achitare, sau cu scăderea perioadei, păstrând nivelul ratei lunare;
- În relația cu terții, într-un proces de creditare, consumatorul are dreptul să-și aleagă asiguratorul și evaluatorul, nefiind obligat să accepte sugestia băncii în acest caz. Până acum, clienții erau obligați să accepte companiile agreate de către banca, atât în cazul asiguratorilor, cât și în cazul evaluatorilor;
- Activitatea de colectare a datoriilor restante este clar reglementată, fiind menționate inclusiv orele în care este permisa apelarea clientului, și formele în care clientul trebuie atenționat asupra situației plaților astfel încât să fie păstrata confidențialitatea și demnitatea persoanei.
O altă prevedere din OUG 52/2016 este aceea conform căreia creditorii (băncile) nu au voie să modifice marjele și comisioanele inițial prevăzute în contractul de creditare, prevedere care există și până acum, dar a fost menținută în OUG 52/2016.